Espai d’aprenentatge vivencial

[ Traducir al castellano ] [ Translate to English ]

logo el sorral

Projecte educatiu

ACOMPANYAMENT

DSCN3855L’acompanyament a l’infant es fa des de la plena confiança en ell, com a persona que viu el seu propi aprenentatge, des de la necessitat interna que té de relacionar-se amb l’entorn, descobrint, sentint, experimentant tot allò que l’envolta, i prenent el que li convé en cada moment.

Així doncs, és un acompanyament respectuós amb el procés maduratiu de cada nen i de cada moment de la seva vida. Vetllant per a no “avançar-nos” als seus propis descobriments i la seva autonomia.

La nostra tasca també implica l’acompanyament al sistema familiar del nen. Els pares són les persones més importants per a ell i per al seu desenvolupament emocional.

ESPAIS

En El Sorral, oferim als infants diferents espais preparats, rics en recursos i mimats per fer-los agradables: 

P1040305N’hi ha d’interiors amb ambients creats i adaptats a les seves necessitats i interessos, des d’una perspectiva Montessori. Dos espais diferenciats, un per als més petits de 2 anys, recollit, amb ambients de psicomotricitat i de vida pràctica i educació sensorial. L’altre per als infants d’infantil, més adaptat al procés de vida dels nens de 3 a 5 anys, amb materials de construcció, de pre-matemàtica, de joc simbòlic, de vida pràctica i educació sensorial. 

Espais de taller de no judici creats per a treballar la creativitat, on l’infant pot jugar amb la pintura, l’argila, i el moviment, permetent-li expressar lliurement allò que surt de dins seu. 

També podran gaudir de tot un espai exterior amb sorral, casetes, racons naturals, …

Poder jugar i créixer dins un espai ric en flora i fauna. Per a nosaltres és molt important el contacte amb la natura. Entenem com a bàsica la relació amb la terra, els animals, les plantes, per a créixer coneixent quina és l’essència de l’ésser humà i com ens relacionem amb el nostre entorn. Poder experimentar a l’horta ecològica, i alimentar i contactar cada dia amb els animals de granja.

L’infant podrà jugar en aquests espais, on hi trobarà tot el que necessita per al seus reptes motrius: sorral, marges, pedres, arbres, …

Les Esplanes també aporta una oportunitat per a totes les famílies de vivenciar en el dia a dia el què és la bioconstrucció, les energies alternatives, d’on procedeix i on va l ‘aigua que utilitzem, la importància del reciclatge i la reutilització entre d’altres.

TALLERS

Ens agrada proposar tallers. L’infant és lliure de realitzar-los. Són tallers sempre relacionats amb temes que ens envolten. Apropar l’infant a la ciència des del joc. Oferir-li possibilitats de percebre la realitat física que ens envolta.

També treballem amb tallers d’expressió lliure i creadora, utilitzant la pintura, el modelatge i el moviment.

EL CONTE

CreiP1010902em que un bon espai per a nens ha d’oferir sempre el moment del conte, l’espai màgic que l’infant necessita per jugar, imaginar, elaborar i entendre el seu món. Així doncs, en El Sorral el conte és un recurs molt important, del qual es farà ús cada dia abans de marxar i durant el matí si els nens ho necessiten.

HORARI

Obrirem les portes del Sorral de les 9.00h a les 14.00h

Possibilitat de menjar amb carmanyola a les 13.00h

ACOMPANYANTS

Oferim una ràtio d’un acompanyant per a cada 5 -7 infants.

Hi haurà un recolzament en anglès:  un acompanyant serà una persona de parla anglesa, per a poder oferir així l’aprenentatge d’aquesta llengua de forma natural.

PLACES

10 places d’infantil (3-5 anys)

5 places per a infants de 2 anys

PROCÉS D’ADAPTACIÓ

DSCN1865Els pares són els primers acompanyants de l’infant. Cada família té el seu temps d’adaptació a l’espai, a les noves persones amb qui conviurà unes hores cada dia, a les dinàmiques que es crearan, … Així doncs, acompanyarem aquest procés per a que sigui del tot natural, no forçat, i adaptat a les necessitats de cada infant i la seva família.

QUI PROMOU AQUEST ESPAI

Sóc la Mar Serrano.

Em vaig formar en pedagogia terapèutica. Des de fa anys, he estat buscant noves formes d’entendre l’educació, intentant trobar maneres d’arribar i acostar-me als infants d’una forma més respectuosa. La maternitat, ara farà onze anys, em va mostrar un camí, i des de llavors he anat formant-me i experimentat al mateix moment la meravellosa experiència d’aprendre al costat dels nens, d’intentar oferir-los allò que necessiten i els interessa, deixant a un costat els nostres objectius i interessos. Posant per davant l’infant, escoltant-lo i estant present en el seu acompanyament en el joc i en l’extraordinària vivència de créixer i d’aprendre de forma natural.

taller geologia2He desaprès i après amb els llibres i cursos de la Rebeca Wild de l’escola Pestallozzi d’Equador i la pedagogia Montessori. La pedagogia sistèmica m’ha donat la base per entendre el concepte del treball holístic, que engloba tot el que envolta l’infant. Conèixer teories com la Formulació d’Arno Stern, per a treballar la llibertat en l’expressió del joc, ha ampliat i donat forma al nostre concepte de llibertat amb amor i límits i en espais preparats i adaptats a les necessitats dels infants.

I molts més referents que amplien i configuren el que entenem que ha de ser el camí de l’aprenentatge.

P1070131Viure, imaginar i fer gran l’Espai de Les Esplanes, juntament amb el Xavier Boltà, crear i participar en espais educatius i d’aprenentatge familiar durant els darrers 12 anys, i sobretot, l’educació dels nostres dos fills, m’ha facilitat l’aprenentatge i el creixement que actualment em porta a obrir altre cop l’espai que fa 10 anys vàrem crear.

 

*fotos extretes dels primers anys de El Sorral

El Sorral

Espai d’Aprenentatge Vivencial

PER A MÉS INFORMACIÓ, PODEU CONTACTAR AMB NOSALTRES A TRAVÉS DE:

609166703

esplanes@tinet.cat

Mar Serrano